RANGKAIAN SOSIAL ANDA

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail




Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena
kene tindih....kepercaya an dan kebenaran..
just to share.... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and
readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni........
betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh
badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu,
makhluk hitam dan sebagainyer) ....
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah
ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu....aderla dalam
3-4 kali jugak....masa tu aku sedar....boleh bukak mata separuh..... aku tau
aku sedar....tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5
minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps
boleh gerak tu seram sejuk jer..... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal
tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia..... ni aku nak citer
sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'....adalah condition
yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary
(sementara). . ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido
(hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau
REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2)
stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira
macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating
system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS
ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer
yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun,
RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2,
electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan
kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak
activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak
semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu
ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan
hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi
pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa
mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba
esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu... Korang lagi hantu sebenornye..
........** *

*T**api kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata
tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti
tebakar lak laki...bacalah Alhamdulillah! !!!.....** *



WAKDAENG

0 Member Sempoi:

Post a Comment