RANGKAIAN SOSIAL ANDA

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

DICERITAKAN OLEH WANITA YANG HANYA INGIN DISIARKAN NAMANYA ''I''.


Firstly, I nak cerita kisah ni atas dasar perikemanusiaan.. Rasa tak puas hati pada kakitangan hospital kerajaan yang sanggup mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan..

Last week, seorang kenalan my mother telah meninggal disebabkan tumpah darah. She is a teacher, mengandung anak perempuan yang ke-4. Umur 37 tahun. Disebabkan arwah ada penyakit kencing manis, baby yang dilahirkan seberat 4.5kg via ceaserian. Siap yang sangka, setelah melahirkan anak yang ke-4, dia akan pergi selama-lamanya. Arwah pernah berkata ini anaknya yang terakhir.. Tapi tak sangka masin betul mulutnya.

Kisah terjadi apabila selepas pembedahan ceaserian , arwah tumpah darah yang telalu banya. Doktor menyesorkan supaya rahimnya dibuang to recover the bleeding. Bayangkan, dengan berat hati, suaminya terpaksa menandatangani borang, memberi kebenaran untuk membuang rahim isterinya, demi nyawa isterinya. Selepas pembedahan ke-2, membuang rahim, pendarahan masih tidak berhenti. Sekali lagi pembedahan dilakukan. Tapi seteleh 24 jam pembedahan ke -3, doktor meminta kebenaran to stop alat pernafasan. Tapi sebelum alat pernafasan itu dihentikan, arwah telah pergi dulu.

Apa yang menyebabkan i terkilan sangat, rupa-rupanya doktor tak maklumkan apa yang terjadi sewaktu operation tu belaku. Firstly, masa pembedahan pertama, rupa-rupanya jantung arwah telah terhenti selama 10 minit. Sewaktu pembedahan ke-2, jantungnya sekali lagi terhenti selama 20 minit. Suami dan kaum keluarga terdekat tidak langsung dimaklumkan hal tersebut. Hal ini didedahkan selepas, arwah pergi.. I sendiri tak sangka doktor-doktor tu tak ada perikemanusian.. Maybe they have protocol or whatever, tapi at least suami perlu tahu. Ye lah... bila nurse datang, encik kena sign form ni utk tambah darah...encik kena sign form ni utk tambah air... Tapi , apa sebab dan akibatnya tak pulak diterangkan... Mana sifat professionalisme they all ni...?

Yang ke-2 yang membuatkan i marah.. Setelah arwah pembedahan pertama, arwah telah dimasukkan ke ICU.. Sepanjang itu, ibu arwah berada disisinya, membaca yasin. Bila dia tanya pada nurse macam mana anak makcik, nurse tu boleh jawab 'orang masuk ICU memang kritikal makcik'.... What? Boleh ker orang yang berakal dan ada hati perut cakap macam tu...? For me, jawapan nurse tu memang kurang ajar... Soory la, teremo sikit... Kalau she in makcik's shoe... Sure dia pun sedih ngan jawapan tu...

Lepas tu ibu arwah terus tak bertanya apa2 lagi dari kakitangan hospital. On the 2nd day.. Kebetulan arwah ada adik yang bekerja sebagai doktor di hospital Selayang. So, makcik ni call his son, suruh balik tengok adik dia yang dah koma ni.. yang i sedih makcik ni cakap 'ko balik la tengok adik ko ni.. lansung tak berketik'...See, makcik tu sampai kena panggil anak dia nak minta pendapat... Mana la, doktor2 yang merawat tu... Tak boleh ker luangkan masa, beritahu kedudukan sebenar...

Naluri keibuan tu memang kuat.... Sepanjang 3 hari dihospital, ibu arwah cakap, 'makcik rasa 'Z' dah lama pergi'... Dia memang dah rasa anaknya memang dah pegi. Cuma waktu di ICU tu, hanya otak yang berfungsi... Seluruh anggota, memang dah macam sayur...

Walaupun kisah dah berlalu almost 3 weeks, tapi i tetap tak puas hati dengan sikap kakitangan hospital 'T' tu... I rasa kalau diaorang ni anak2 orang berada sure dah saman kakitangan hospital tu... Tapi ye la.. sebagai hamba Allah, kita redha dengan ketentuan.... Cuma penyebab kematian itu yang menyakitkan...

Hati I ni teringat2 kat baby girl yang tak sempat merasai kasih sayang seorang ibu... Cuma dapat melihat ibunya melalui gambar... TAk dpaat merasa peluk cium ibu...memanggil ibu.. air susu ibu... Harap, baby girl tu akan membesar dan menghargai pengorbanan ibunya.... Muaah... Utk baby girl...

0 Member Sempoi:

Post a Comment