RANGKAIAN SOSIAL ANDA

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

11:03 pm

KUALA BERANG - Kes melibatkan kecurian pelbagai jenis motosikal dan pecah rumah dikenal pasti dua jenis jenayah yang menjadi penyumbang tertinggi bagi kadar indeks jenayah di Terengganu setakat ini.


Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustapa berkata, secara puratanya kecurian motosikal berlaku antara dua hingga tiga kes di negeri ini bagi tempoh sehari dan kebiasaanya motosikal jenis Honda sering menjadi sasaran.

“Kegagalan pemilik motosikal menggunakan kunci pendua atau tambahan menjadi antara punca utama menyebabkan kes kecurian motosikal ini apatah lagi ia seolah-olah sengaja memberi peluang kepada penjenayah melakukan kecurian.

“Tanggungjawab dan kesedaran pemilik berkaitan kepentingan menggunakan kunci tambahan ini pastinya dapat mengurangkan risiko kenderaan mereka dicuri kerana berdasarkan kebanyakan kes sebelum ini ia berpunca kerana tiadanya kunci pendua disediakan.

“Malah, apabila kes kecurian motosikal dapat dikurangkan, pasti ia turut mampu mengurangkan kadar indeks jenayah di negeri ini. Sehubungan itu, dalam hal ini pemilik motosikal harus memainkan peranan penting,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Kempen Mencegah Kecurian Motosikal sempena Program Kembara Sejahtera di sini, kelmarin dan turut diadakan demonstrasi kecurian motosikal serta penyerahan kunci pendua termasuk kepada wakil anggota Rela serta anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Daerah Hulu Terengganu.

Terdahulu, beliau mengetuai konvoi motosikal trafik berkuasa tinggi bermula di Kuala Terengganu, Marang, Dungun dan seterusnya ke daerah ini dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim khususnya antara pihak polis dengan masyarakat.

Katanya, melalui kempen mencegah motosikal sedemikian ia diharapkan sedikit sebanyak memberikan kesedaran kepada orang ramai khususnya pemilik motosikal agar tidak memandang remeh kepentingan kunci pendua kerana jenayah boleh terjadi di mana-mana sahaja sekiranya peluang sengaja diberikan kepada penjenayah.

0 Member Sempoi:

Post a Comment