RANGKAIAN SOSIAL ANDA

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail


Assalamualikum semua. Hari ini Bro nak kongsi berkenaan tips untuk kempiskan perut. Bro tahu, masalah perut boroi merupakan maslah utama yang menimpa kaum lelaki mahupun perempuan(term boroi sesuai utk perempuan tak?). Terutamnya bagi mereka yang telah pun mendirikan rumah tangga.

Siapa nak perut Boroi macam ni:

haha..sumpah korang tak nak kan?

Bro akan kongsi 10 cara mudah nak kempiskan perut.
  1. Joging 30 minit sekali  dalam seminggu lakukan sebanyak tiga kali paling kurang.
  2. kurangkan pengambilan gula anda dalam sehari.
  3. Belilah mana-mana CD exercise yang ada di pasaran. Ikut la senaman yang ada kat dalam CD tu.
  4. Lebihkan untuk memakan makanan seperti sayur-sayuran dan juga buah-buhan.
  5. Lebihkan untuk meminum susu tanpa lemak berbanding susu biasa . nak tahu susu tu ada lemak atau tanpa lemak, selalunya boleh tengok kat label dia.
  6. Makan 3 jam sebelum anda tidur. Elakkan makan kemudian tidur.
  7. Lakukan sedikit sit-up.
  8.  Makan banyak kali dalam kuantiti sedikit lebih baik berbanding makan dalam kuantiti banyak dalam sekali sesi.
  9. Minum 6 hingga 8 gelas air sehari. Ia membantu juga dalam proses pencernaan. Jangan percaya dengan mitos minum banyak air, perut kembung dan akan menyebabkan boroi…hehe
  10. Bersederhana dalam mengawal diet makanan anda, mungkin anda boleh makan makanan kesukaan anda sekali dalam 2 minggu. Ini kerana, jika anda terlalu mengawal pemakanan anda, tidak mustahil anda akan kembali kepada habit makanan anda yg sebelum ini.

Baiklah, dah kongsi dengan anda semua. Mungkin anda boleh share tips kempiskan perut  ini kepada rakan-rakan atau keluarga anda yang lain yang mengalami masalah  yang sama.